At the desktop ready to write

Att skriva lust, del 1 :
Vokabulär

När du skriver erotik är språket otroligt viktigt. Du vill naturligtvis uttrycka dig på ett sätt som förstärker hettan och den ljuvligt, eggande känslan mellan karaktärerna. Rätt vokabulär adderar mer. Du vill åt det där som glittrar till mellan raderna och bygger upp stämningen!

För min egen del var det självklart att använda kuk och fitta när jag skrev Lyda. Jag ser ingen som helst anledning till att göra några omskrivningar. Hur du vill göra är upp till dig, men kom ihåg att valen du gör också får konsekvenser för helheten. Orden du använder signalerar något. Var medveten om detta när du skriver.

Synonymer då? Dessa bör användas för att variera flödet, men det finns även andra sätt att anta den utmaningen. Jobba med att skriva på ett sådant sätt att du inte alltid behöver använda ordet i sig.

Ett exempel på detta, hämtat ur Lyda:
Inte bara hans blick var hård nu.

Några råd till dig som skriver/vill skriva erotik:

1. Låt blicken glida över orden i en smekning när du själv läser. Vad går din hjärna igång på? Vad är tändande och vad gör att du tappar lusttråden? Där har du en pusselbit till ditt eget skrivande.

2. Skriv din scen och fundera sedan över ordvalen. Läs högt. Testa ett annat uttryck och se hur det fungerar. Ta god tid på dig och njut av den ordrika buffén, låt den kittla dina smaklökar.

3. Botanisera bland många lustfyllda berättelser och fundera över hur författarna uttrycker sig. Lästips blir den erotiska julkalender som Saga Egmont har, där bland annat Sara Olsson medverkar med två heta noveller.

4. Öva på att använda synonymer och på att skriva så att du inte alltid behöver upprepa ett ord, så att du får variation i texten.

5. Ett sista tips som jag själv använder mig av är: Blanda ett poetiskt anslag med ett råare, mer direkt sexuellt uttryck för att skapa en skön effekt.

Poesin återkommer jag till i ett annat inlägg: Hoppas vi möts där, mellan raderna i hjärtats fria vers!
Maria